23 januari 2009

Following our dreams keeps our souls alive


Zelf een droomhuis bouwen met bomen, Simon Dale heeft het gedaan.
Helemaal van natuurlijke materialen, zoals afvalhout, bomen uit de naburige bossen, natuurstenen, zand, stro en leem. Back to basics, maar met een moderne 'bite'. Want Simon heeft wel een koelkast en een computer. En op het dak is plasticfolie gebruikt om het strodak droog te houden. Iedereen kan zo eigenhandig zijn huis bouwen, daar hoef je geen bouwvakker voor te zijn, Simon is grafisch vormgever en fotograaf.

Following our dreams keeps our souls alive....
Een fantastisch huis met een warme natuurlijke sfeer!
Neem eens een kijkje op zijn informatieve website en lees meer over zijn bezigheden en idealen:
A low impact woodland home.
(Voor het ' low-impact house' klik door op de onderste regel van zijn homepage).
Beide foto's zijn van Simon Dale.

21 januari 2009

20 januari 2009

Feestbomen



De oude appel danst met de lindes van het laantje!

Witte fonteinberk

Als een bevroren fontein torent deze berk boven de andere bomen uit.




Een fraai contrast: de fijne witte twijgjes van de berk en de donkergroene naaldendotten van de den.

12 januari 2009

Het Bomenboek van Koos


NBD|Biblion recensie:

Bundeling van 'Boom voor boom', een serie van 28 verhalen over bomen, van oktober 2006 tot april 2008 verschenen op de achterpagina van NRC Handelsblad. Van bomen wist hij niks, schrijft auteur/dichter/natuurliefhebber Van Zomeren (1946) in zijn voorwoord, tot hij voor NRC Handelsblad aan deze expeditie begon. Wat hij allemaal ontdekte en te weten kwam, vind je terug in deze prachtige verhalen. Van Zomeren schrijft over individuele bomen op verschillende plaatsen zoals de Wodanseiken in Wolfheze en een boom in Twente met de inscriptie Francois Haverschmidt, over de groeiwijze en karakteristieken van verschillende boomsoorten (ginkgo, vleugelnoot, linde, beuk, jeneverbes), over de eigenaardigheden, problemen en ziektes van stadsbomen, bosbomen en buitenbomen, over insecten, vogels en andere dieren op en rond bomen, de band tussen boom en mens, bijzondere gebeurtenissen rond bomen enzovoort. Mooie, sfeervolle, soms wat melancholieke, poetische verhalen waaruit steeds weer zijn liefde voor natuur en landschap spreekt. Informatief zijn ze ook. Samen met de etsen en tekeningen van Erik van Ommen vormt het een mooi geheel: een ode aan de boom in Nederland, die het moeilijk heeft.
(deze recensie is overgenomen van Bol.com, waar het boek verkrijgbaar is).

11 januari 2009

Aan alles komt een eind


Aan alles komt een eind. Deze enorme lindeboom stond voorjaar 2008 nog overeind. Nietsvermoedend heb ik hem toen nog gefotografeerd. In de zomer werd zijn volle bladertooi teveel en is hij zomaar omgevallen... Er was geen storm en zelfs geen zuchtje wind.
Bij inspectie van zijn opengescheurde machtige stam bleek deze boom totaal verrot en vermolmd te zijn van binnen. Uit de de resten kwamen de boomsappen vrij, die behoorlijk sterk roken.
Nu alles opgeruimd is na de fikse ravage is dit stompje het enige wat rest.
En.... een enorme nieuwe open plek!
Er is nu weer ruimte voor nieuwe bomen.